2007.10.08. 14:30 vasarlo

Szélesképernyős vagy 4:3 képaranyú tv ?

Szélesképernyős vagy 4:3 képaranyú tv ?

Tv képernyő tekintetében jelenleg kétféle „elrendezés” kapható. Az ún. 4:3, ami a képernyő szélességének és magasságának arányát jelöli és a 16:9 amit széles képernyősnek nevezzük. A mozifilmek és a DVD filmek manapság a 16:9-es tv megjelenítési méreteivel egyezik meg.
Az „átlag” felhasználó azonban egy tv-t főleg a televízió műsorok nézésére használja, amik 4:3 megjelenítési méretre vannak optimalizálva. Azért okoz fejtörést eldönteni hogy szélesképernyős vagy 4:3 modellt válasszunk, hiszen ha nem megfelelőt választunk a saját tv nézési szokásainkhoz könnyen „irritálóvá” válhat a kép alján és tetején (letterbox) vagy jobb és bal oldalán az a fekete csík (windowbox).

Szélesképernyős tv-n a 4:3 műsorok:

Minden szélesképernyős tv-nek át kell alakítania valahogy a 4:3 arányú műsorok jeleit.(2.kép) Ezekre gyártótól és típustól függően rengeteg lehetőséget kínálnak számunkra. Azonban kompromisszumot kell kötni, mivel a kép kis fokú torzítása nélkül nem lehet eltüntetni azokat a  fekete sávokat.

1 komment

Címkék: tv szélesképernyő


A bejegyzés trackback címe:

https://vevotipp.blog.hu/api/trackback/id/tr64189087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harisnya · http://harisnya.blog.hu 2008.04.16. 16:12:27

hosszú távon a wide a nyerő.

az m1-es bl meccsre emlékezvén...
süti beállítások módosítása